Arbeidsrecht

Een dynamische masteropleiding, gedoceerd door topdocenten en prominenten in het arbeidsrecht. 

De arbeidsmarkt is continu in beweging. Nieuwe ondernemingsvormen verschijnen onder de noemer van de crowd economy of gig economy. Een voorbeeld is internetonderneming Uber, die allerlei mensen aan het werk heeft zonder formele verbintenis. Ook wordt steeds meer werk verricht door zelfstandigen zonder personeel. Velen werken de facto als werknemer, maar genieten niet de bescherming van het arbeidsrecht. Dit roept vragen op, bijvoorbeeld over de kwalificatie van de arbeidsovereenkomst, maar ook over de (on)mogelijkheid om minimumvoorwaarden voor zelfstandigen bij cao te regelen. Niet alleen aan de kant van de werkende vinden verschuivingen plaats, ook ‘de werkgever’ verandert. Dit soort ontwikkelingen plaatst de maatschappij voor allerlei arbeidsrechtelijke dilemma’s. Maar arbeidsrecht is méér: in dit veelzijdige vakgebied draait het ook om ontslagrecht, cao-recht en socialezekerheidsrecht.

Labour law capital Arbeidsrecht

De UvA was de eerste Nederlandse universiteit met een masteropleiding in het arbeidsrecht. Dit brengt belangrijke voordelen met zich mee: we hebben een langdurige, nauwe samenwerking met Amsterdamse onderzoeksinstituten en kunnen putten uit zowel diepgaande als brede academische kennis dankzij de lange geschiedenis van de opleiding.

We bieden een studieprogramma dat ook geschikt is voor een combinatie van werken en studeren en we staan letterlijk met één been in de beroepspraktijk. Amsterdam is de ‘labour law capital’ met al zijn gespecialiseerde advocatenkantoren en arbeidsrechtelijke organisaties.

De master Arbeidsrecht

Via deze opleiding aan de UvA krijg je toegang tot een grote bron van kennis op het gebied van het arbeidsrecht. Hier heb je duidelijk profijt van tijdens én na je studie:

  • we hebben een eigen academisch onderzoeksinstituut op het gebied van arbeid: het AIAS-HSI
  • je krijgt college van UvA-topdocenten, toponderzoekers, en beleidsadviseurs van onderzoeksinstituten en maatschappelijke organisaties met veel ervaring in de beroepspraktijk
  • de opleiding speelt in op de actualiteit, omdat arbeidsrecht altijd in beweging is
  • onze studie heeft een persoonlijk karakter; de sfeer is informeel en er zijn veel studenten actief in de vakgroep.

Onze aanpak is gericht op actieve participatie van de studenten en daarom werken we in kleine groepen. Tijdens de opleiding heb je zowel verplichte vakken als keuzevakken. Je krijgt zo een breed zicht op de vele juridische aspecten van arbeid en daarnaast kun je je verdiepen in jouw specifieke interesses.

Voor wie is de master Arbeidsrecht?

Ben je geïnteresseerd in de juridische aspecten van arbeid en de bijbehorende dynamiek? Ben je maatschappelijk betrokken en vind je goede carrièreperspectieven belangrijk? Dan is deze studie echt wat voor jou.

Direct inschrijven

De master Arbeidsrecht is direct toegankelijk voor studenten met een universitair juridisch bachelordiploma van de UvA of een andere Nederlandse universiteit.

Ben je al werkzaam als jurist met tenminste een afgerond universitair juridisch diploma en ben je geïnteresseerd in na- of bijscholing? Ook dan heb je direct toegang tot de masteropleiding, als je een Nederlands universitair juridisch bachelordiploma op zak hebt. Je kunt starten in september of februari en de mogelijkheid bestaat om de studie in deeltijd te volgen.

Eerst een schakelprogramma

Heb je een niet-juridisch universitair bachelordiploma? Of een relevante hbo-opleiding? Dan zijn er mogelijkheden via schakelprogramma’s.

Meer informatie over de procedure: Toelating en inschrijving.

Carrièremogelijkheden

Na het behalen van je master Arbeidsrecht heb je veel mogelijkheden. Je kunt als arbeidsjurist bijvoorbeeld terecht in het bedrijfsleven of bij de overheid. Maar ook functies binnen de traditionele togaberoepen (advocatuur en rechterlijke macht) zijn binnen handbereik. En mocht je meer interesse hebben in een wetenschappelijke carrière, dan biedt de master je daarvoor ook een prima start.

Wist je dat …

... arbeidsrecht al jaren een van de meest gevraagde juridische specialisaties is en dat je talrijke mogelijkheden hebt na het behalen van je master?

Kerngegevens


Diploma
LLM Arbeidsrecht
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
60 EC, 12 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
Februari, september
CROHO-code
60222

Gepubliceerd door  Faculteit der Rechtsgeleerdheid