Commerciële rechtspraktijk (Privaatrecht)

Heb jij ambitie en ambieer je een carrière in de commerciële rechtspraktijk? Dan is deze track binnen de master Privaatrecht iets voor jou.Aan de UvA volg je een master die je opleidt voor een carrière in de commerciële praktijk in het financiële hart van Nederland. 

In deze track verbreden en verdiepen we de kennis van het ondernemingsrecht die je in de bachelor verworven hebt. Zo besteden we uitgebreid aandacht aan de zeggenschapsverhoudingen binnen ondernemingen, aan personenvennootschappen en aan ondernemingsrechtelijke geschillenprocedures zoals het enquêterecht. Bovendien doe je gedegen kennis op van vakgebieden die sterk met het vennootschapsrecht zijn verbonden: het insolventierecht en het financieel recht. In de Amsterdam Law Practice-module Insolventierecht en corporate finance leer je de grondbeginselen van ondernemingfinanciering begrijpen en toepassen. Je kiest op basis van je eigen interesse verdiepende keuzevakken, waarbij het accent bijvoorbeeld kan liggen op internationale praktijk (International Commercial Arbitration, European Company Law), maar ook op vraagstukken op het gebied van fusies of overnames of onroerend goedrecht.

Het studieprogramma biedt een inhoudelijk afgewogen leerplan waarin ondernemingsrecht, insolventierecht en financieel recht centraal staan.  

De inhoud van de opleiding

De studie bestaat uit academische én praktijkgerichte bestudering van het commercieel privaatrecht. Deze vakken vormen de vaste kern van het programma:

 • Vennootschaps- en rechtspersonenrecht
 • Internationaal privaatrecht
 • Bijzondere overeenkomsten
 • Insolventierecht en corporate finance
 • Financieel recht

Daarnaast volg je verdiepende keuzevakken op het gebied van internationale praktijk, vraagstukken op het gebied van onroerendgoedrecht, fusies en overnames of Europees vennootschapsrecht.

Kenmerken van onze masteropleiding aan de UvA:

 • verdiepende kennis van het vennootschapsrecht;
 • kennis van ondernemingsfinanciering (corporate finance);
 • keuzevakken die aansluiten bij de commerciële praktijk;
 • Nederlandstalig, maar veel (keuze)vakken in het Engels te volgen;
 • docenten zijn wetenschappers met ervaring in de commerciële beroepspraktijk en de rechterlijke macht;
 • een stage in de commerciële beroepspraktijk is in het programma in te brengen

Commerciële rechtspraktijk is een track van de geaccrediteerde masteropleiding Privaatrecht. Na succesvolle afronding ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Privaatrecht en de titel Master of Laws (LLM).

Civiel effect

Beschik je over een Nederlands universitair, juridisch bachelordiploma, dan voldoe je bij afronding van het masterprogramma Privaatrecht  in principe aan de civieleffectvereisten voor de advocatuur en de rechterlijke macht.

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Wil jij studeren in Amsterdam, het centrum van de commerciële rechtspraktijk? Heb jij de ambitie om je ondernemingsrechtelijke kennis uit te diepen onder de bezielende begeleiding van docenten met volop praktijkervaring? Wil je de keuze hebben om ook Engelstalige vakken te volgen? Dan is deze studie echt iets voor jou.

Direct aanmelden

De mastertrack Commerciële rechtspraktijk is direct toegankelijk voor rechtenstudenten met een universitair bachelordiploma van de UvA of van een andere Nederlandse universiteit.

Instroom in februari is mogelijk, maar sommige keuzevakken bouwen voort op Vennootschaps- en rechtspersonenrecht dat eerder in het jaar gegeven wordt. Overleg daarom eerst met de coördinator van de opleiding als je in februari zou willen beginnen: mw. dr. J. Roest (j.roest@uva.nl)

Meer informatie over de procedure: toelating en inschrijving.

Carrièremogelijkheden

Als je bent afgestudeerd, kun je bijvoorbeeld terechtkomen in de commerciële advocatuur. Ook werken als bedrijfsjurist bij bedrijven, bank of een financieel toezichthouder behoort tot de mogelijkheden. En je kunt kiezen voor de rechterlijke macht.

Lees meer over je carrièreperspectief.

Merel Rooijakkers

Merel Rooijakkers vertelt waarom zij voor deze Master koos.

Studenten vertellen

Merel Rooijakkers: ‘Ik koos voor een afgebakend traject toegespitst op de ondernemingsrechtelijke praktijk.’ 

Lees Merels verhaal

Kerngegevens


Diploma
LLM Privaatrecht
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
60 EC, 12 maanden
Voertaal
Nederlands
Start
Februari, september
CROHO-code
60219

Gepubliceerd door  Faculteit der Rechtsgeleerdheid