Amsterdamlezingen 2017

Universiteit in de metropool van morgen

De Amsterdamlezingen 2017 kijken vooruit naar de stad van de toekomst. Is de universiteit dé motor voor de metropool van morgen? Zijn wetenschappers echt in staat onze toekomst te voorspellen? Blijft onze economie stabiel? Wat gaat er veranderen in onze gezondheidszorg? En wie zijn eigenlijk de Amsterdammers van morgen? Verschillende hoogleraren werpen vanuit hun discipline een blik op het Amsterdam van de toekomst. Kijk mee!

Video wordt geladen..

Programma Amsterdamlezingen 2017

De Amsterdamlezingen vinden plaats in de theaterzaal van CREA en duren van 20.00 tot 21.30 uur.

Datum Spreker
Dinsdag 21 februari Geert ten Dam
Dinsdag 28 februari Cars Hommes
Dinsdag 7 maart Leo Lucassen
Dinsdag 21 maart Remieg Aerts
Dinsdag 28 maart Anita Hardon
Dinsdag 11 april Huub Dijstelbloem

De inschrijving voor de Amsterdamlezingen is geopend vanaf maandag 30 januari.

Universiteit van Amsterdam

Fotograaf: Jeroen Oerlemans

Geert ten Dam

Het belang van burgerschapsvorming voor in het bijzonder de grote stad

In haar Amsterdamlezing gaat voorzitter van het College van Bestuur UvA/HvA Geert ten Dam in op de bijdrage die burgerschapsvorming kan leveren aan de stad en haar inwoners. Onderwijs is een belangrijke emancipatiemotor en aandacht voor burgerschap hoort daarbij. Burgerschapsvorming kan sociale ongelijkheid bestrijden. Hoe besteden scholen daar aandacht aan en wat kunnen ze daarin veranderen?

Cars Hommes

Speculatieve zeepbellen en financiele crises in het laboratorium

Speculatieve zeepbellen en financiële crises zijn van alle tijden: de tulpenmanie in Amsterdam in 1637, de internetzeepbel eind vorige eeuw en recentelijk de zeepbel op de huizenmarkt en de financiële crisis die daarop volgde. Hoogleraar economische dynamica Cars Hommes gaat in op de vraag wat een zeepbel eigenlijk is en hoe deze ontstaat. Hoe irrationeel is kuddegedrag? Is er iets tegen te doen en kan een financieel-economische crisis worden voorkomen? Bijvoorbeeld via onderzoek in het laboratorium?

Leo Lucassen

Het DNA van Amsterdam: migratie in de spiegel van de tijd

Vanaf het moment dat Amsterdam eind 16e eeuw uitgroeide tot de motor van de Nederlandse economie, wordt haar geschiedenis gekenmerkt door voortdurende, vaak grootschalige, migratiebewegingen. Historicus aan de Universteit Leiden Leo Lucassen gaat in op de sociale en culturele effecten van migratie voor de stad. Waarom is het beeld van immigranten de laatste decennia zo negatief geworden?

Remieg Aerts, hoogleraar FGw, Nederlandse Geschiedenis

Fotograaf: Dirk Gillissen

Remieg Aerts

Amsterdam: hoofdstad, stadstaat of sociaal laboratorium?

Van kosmopolitische metropolen als New York en Londen wordt vaak beweerd dat ze los raken van het land dat ze vertegenwoordigen. Hoogleraar Nederlandse- en Politieke Geschiedenis Remieg Aerts gaat in op de vraag of dit ook geldt voor Amsterdam. Komt de hoofdstad als globale stadstaat meer en meer los te staan van Nederland, of is de stad juist een sociaal laboratorium voor algemene ontwikkelingen in de democratie, de civil society en de kennissamenleving?

Anita Hardon

Caring from below: naar nieuwe modellen voor sociale zorg

In haar Amsterdamlezing praat medisch antropoloog Anita Hardon over de nieuwe manieren waarop mensen voor elkaar zorgen in de 21ste eeuw. Ze doet een oproep voor gezamenlijk onderzoek. Welke elementen van zorg ervaren mensen als goed en waarom? Hoe kunnen bouwen op sociale initiatieven zoals internetfora van en voor drugsgebruikers, eetcafe's en kunstprojecten met demente bejaarden?

Huub Dijstelbloem

Fotograaf: Jeroen Oerlemans

Huub Dijstelbloem

De publieke verbeelding van de stad: de rol van de universiteit

Net als een democratie drijft een stad op verbeelding. "Als die verbeelding uiteen valt, stokt de stad als gezamenlijk project", betoogt hoogleraar Wetenschapsfilosofie Huub Dijstelbloem. Een universiteit in de metropool van morgen dient verbeelding aan te wakkeren en de contouren van een alternatieve toekomst te schetsen. Een toekomst die wordt gedreven door technologische ontwikkelingen rond ‘de slimme stad’, big data en uitdagingen als klimaatverandering, voedselzekerheid en internationale mobiliteit.

De Amsterdamlezingen

Tijdens de interactieve Amsterdamlezingen van de UvA vertellen hoogleraren over hun vakgebied en over de rol die de stad daarin speelt. De formule is als volgt: iedere spreker houdt een lezing van maximaal een half uur. Daarna gaat de spreker een uur lang over het onderwerp in gesprek met het publiek. Iedereen is welkom, maar aanmelding is verplicht vanwege het beperkte aantal plaatsen.

Amsterdamlezingen 2015 - 9 februari - Zef Hemel

Zef Hemel (foto: Ton Dujardin)

Wibautleerstoel

De reeks Amsterdamlezingen is voortgekomen uit de Wibautleerstoel. Deze bijzondere leerstoel is door de gemeente Amsterdam ingesteld voor de studie van de grootstedelijke problematiek, in het bijzonder van Amsterdam.

De Wibautleerstoel is in 1991 door de gemeente Amsterdam gevestigd aan de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel is achtereenvolgens bekleed door Willem Heinemeijer, Annemieke Roobeek, Jan Terlouw, Geert Mak en Paul Scheffer.

De huidig bijzonder hoogleraar op deze leerstoel is Zef Hemel, die optreedt als gastheer van de Amsterdamlezingen.

22 februari 2017