Kijk de UvA april 2015

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Ghebreab, Sennay

Herkennen van criminele gezichten 

Sennay Ghebreab, Cees Snoek en Arnold Smeulders in een wetenschappelijk highlight voor het brede publiek in 'De Kennis van Nu' over het herkennen van criminele gezichten door de computer. 

S. Engels

Waterspiegel van het Uddelermeer 

Fysisch geograaf Stefan Engels vertelt in de radio-uitzending én in de tv-uitzending van Vroege Vogels over zijn palaeoecologisch onderzoek naar de veranderende waterspiegel van het Uddelermeer door de eeuwen heen aan de hand van fossiele muggenhoofdjes in de bodem.

A.M. Surmatz

De betekenis achter Frozen 

Astrid Surmatz  spreekt op de Zweedse radiozender P4, over H.C. Andersen, de film Frozen en hoe je het optreden van Elsa in de film kan duiden als coming-out en als oproep voor meer tolerantie en openheid, en over de Scandinavische achtergrond van de film.

mw. prof. dr. Patti Valkenburg, medewerker FMG, hoogleraar Communicatiewetenschap, foto Jeroen Oerlemans

Social Media verslaving onder jongeren

Bij een onderzoek van Patti Valkenburg blijkt uit de eerste resultaten dat zo'n 5% van de jongeren verslaafd is aan social media. Een interview met Patti Valkenburg over dit onderzoek is geplubliceerd in Horizon, het tijdschrift voor onderzoek en innovatie van de EU. 

Sloot, Peter

Hoe nauwkeurig kun je een aardbeving voorspellen?

Hoe nauwkeurig kun je een aardbeving voorspellen? Bij EenVandaag Peter Sloot, hoogleraar computational science aan de UvA. Hij ontwikkelde samen met andere onderzoekers een model waarmee hij vrij nauwkeurig kan voorspellen waar en wanneer een beving plaatsvindt. 

Prof. dr. Robbert Dijkgraaf

Nut van nutteloos onderzoek

Coen Verbraak praat in De Kennis van Nu met Robbert Dijkgraaf over de verschillen in de wetenschapscultuur tussen Nederland en de Verenigde Staten. Wat kunnen wij van elkaar leren? 

Update bij DWDD

Robbert Dijkgraaf komt langs bij DWDD om een update te geven over de huidige stand van zaken in de wetenschap om aandacht te schenken aan de wetenschapsagenda. 

Journalistiek: Objectief en betrouwbaar?

Hoe blijft de journalistiek relevant voor de ongeduldige gebruiker? Hoe bewaak je de objectiviteit en betrouwbaarheid? Het zijn vragen die het standaardwerk 'Journalistieke Cultuur in Nederland' probeert te beantwoorden. Samengesteld door de hoogleraren Huub Wijfjes en Jo Bardoel. Dit bespreken zij bij BNR. 

Paul Aarts - AISSR

Iran versus Saoedi-Arabië

BNR de Wereld bespreekt de strijd om de macht in de Midden Oosten tussen Iran en Saoedi-Arabië. Zij staan in de verschillende conflicten lijnrecht tegenover elkaar. Hoe gevaarlijk is dit voor de regio en zal het leiden tot een 'heilige oorlog'? Paul Aarts is te gast om de betrekkingen tussen deze twee landen te bespreken. 

mevr. prof.dr. D.C. (Dymph) van den Boom, CvB UvA, Rector Universiteit van Amsterdam

De balans van de Maagdenhuisbezetting

Dymph van den Boom, interim-voorzitter van het CvB, bespreekt de Maagdenhuisbezetting, de ontruiming en het opstappen van Louise Gunning bij Nieuwsuur. 

Krijgt Google straks een miljardenboete? 

De afgelopen jaren heeft de Europese Commissie klachten binnengekregen over de dominante positie van Google. Hoogleraar informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam Nico van Eijck bespreekt dit met NOS online. 

J.G.B. Oostermeijer

Ecoloog Gerard Oostermeijer bij Rambam

Gerard Oostermeijer spreekt over het ecologisch belang van ecoducten bij VARA's Rambam.  

M.G.C. Osnabrugge

Hollands welvaren in het 17de-eeuwse Napels

In de zeventiende eeuw lukte het tientallen Nederlandse schilders om zich te vestigen in Napels. Hoe kregen ze dat voor elkaar? Marije Osnabrugge vertelt hier over bij BNR. 

Sebastiaan de Vet

NASA lanceert kaartenapplicatie voor planetoïde

NASA heeft vandaag webapplicatie Vesta-Trek gelanceerd. Een Google Maps-achtig omgeving waarmee  planetoïde Vesta verkend kan worden.  Planetair geomorfoloog Sebastiaan de Vet praat hier over bij De Wereld Draait Door.

Paul Aarts - AISSR

Collegereeks Paul Aarts over Arabië 

Hadden de sociale wetenschappen kunnen voorspellen dat de zelfverbranding van één straatverkoper het beginpunt van de hele Arabische Lente zou zijn? In een collegereeks van vijf afleveringen voor de Universiteit van Nederland spreekt Paul Aarts over de Arabische lente en alle gevolgen van dien. 

Boot

Hoe nu verder met ABN Amro?

Tussen de top van ABN Amro en minister Dijsselbloem van Financiën lijkt een strijd ontstaan. Nieuwsuur zet een en ander op een rij, onder meer met hoogleraar financiële markten Arnoud Boot. 

Gepubliceerd door  UvA Persvoorlichting

18 mei 2015