Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor

Kunstgeschiedenis

Als je kunstgeschiedenis studeert, leer je hoe, door wie en voor wie kunst wordt gemaakt. Je verwerft brede én specialistische kennis van de kunstgeschiedenis. Je bezoekt veel musea, archieven, bibliotheken en historische gebouwen en je doet hier onderzoek. Excursies zijn een belangrijk onderdeel van de studie: dan sta je, samen met je medestudenten, oog in oog met het kunstwerk of het gebouw.

Houd me op de hoogte

Hoe schrijf ik me in?

Kunst in beeld

Nederlandse, Europese en internationale kunstenaars en de rol van kunst in de samenleving zijn belangrijke en terugkerende onderwerpen in de media. Het vak Kunstgeschiedenis staat dan ook middenin de maatschappij. Kunsthistorici kunnen kwesties rond kunstwerken, kunstenaars en de rol van kunst interpreteren: ze hebben verstand van de kunstgeschiedenis en delen hun kennis en kunde met anderen door middel van blogs, colleges, tentoonstellingen, boeken, wetenschappelijke artikelen, lezingen en congressen.

Kunsthistorici werken in het museum bijvoorbeeld als conservator, educator, voorlichter of tentoonstellingsmaker. Andere beroepen waarin kunsthistorici tot hun recht komen zijn: erfgoedspecialist, gebouwd erfgoedspecialist, organisator van kunstbeurzen en culturele evenementen, journalist, kunsthandelaar, monumentenzorger, programmamaker in nieuwe en oude media en citymarketeer. 

Bekijk het studieprogramma

Kunstgeschiedenis iets voor jou?

 • Ja, zeker als je geïnteresseerd bent in (westerse) kunst; je wilt er alles over weten en er kritisch mee om kunnen gaan.
 • Je verdiept je graag in een gebouw, kunstwerk, een tentoonstelling of de rol van kunst in de samenleving. Met eigen ogen, maar ook met behulp van literatuur, dus door de ogen van anderen. 
 • Zelfstandig kunnen werken is heel belangrijk. Het komt daarbij goed van pas als je initiatiefrijk en nieuwsgierig bent. 
 • Je houdt van lezen en het zo goed mogelijk formuleren en onderbouwen van je inzichten en mening.
 • Zelf kunst maken is geen onderdeel van de opleiding; wel maak je in het eerste jaar actief kennis met allerlei kunsttechnieken. 
 • Gedurende de hele studie zul je veel teksten bestuderen. Een goede beheersing van het Nederlands en Engels is essentieel; kennis van Duits en Frans werkt in je voordeel.

Waarom Kunstgeschiedenis aan de UvA?

 • Amsterdam is de perfecte locatie om kunstgeschiedenis te studeren. Hier vind je het grootste aantal musea, monumenten en kunst- en cultuurinstellingen van Nederland. Hun collecties én bibliotheken zijn belangrijk voor je vorming; ze zijn gemakkelijk toegankelijk.
 • Samen met het actieve en diverse culturele leven biedt de hoofdstad een inspirerende omgeving om Kunstgeschiedenis te studeren. De locatie van de opleiding, in het hart van de historische binnenstad, maakt het een uitstekende uitvalsbasis voor je eigen ervaringen met gebouwen en kunstwerken. 
 • De opleiding Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam is de grootste in Nederland en heeft zowel een voltijd- als een deeltijdopleiding.
 • De opleiding kent een grote staf met allerlei specialismen: zo kom je snel en intensief met actueel en diepgaand onderzoek naar allerlei kunsthistorische vragen en problemen in aanraking. Dit kan uiteenlopen van de reconstructie van een stukje Amsterdam, een onderzoek naar de prenthandel in de Gouden Eeuw tot het inventariseren van Land Art in Nederland.
 • Een persoonlijke benadering van de student staat bij ons hoog in het vaandel. 

Minicollege Kunstgeschiedenis

Bekijk hieronder het college van dr. Arjan de Koomen voor de Universiteit van Nederland. De centrale vraag: waren schilders in de Gouden Eeuw exhibitionisten?

Lees hier over de keuzeruimte en minors

Studeren in deeltijd

Het is mogelijk de bacheloropleiding Kunstgeschiedenis in deeltijd te volgen. Dit betekent dat je de studie op half tempo volgt. Het streven is de colleges van de deeltijdopleiding te concentreren op twee dagen in de week. Incidenteel zijn er excursies op een extra dag. 

De colleges voor deeltijdstudenten worden doorgaans op dinsdag en donderdag gegeven, in principe niet later dan tot 19.00 uur. Keuzevakken kunnen op andere dagen en tijden vallen. 

Voorlichting en contact

Brochure

Lees de informatie over de opleiding nog eens rustig na:

Brochure aanvragen

Kerngegevens

Kunstgeschiedenis
Diploma BA Kunstgeschiedenis
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 56824