Bachelor Nieuwgriekse taal en cultuur

Griekenland is een buitenbeentje binnen de Europese Unie. Met zijn eigen taal, cultuur en geschiedenis hoort het bij de Balkan, en tegelijkertijd bij het Nabije Oosten, het Middellandse Zeegebied en West-Europa. Het land is een kruispunt van culturen en ideeën. Dat maakt de studie van de Nieuwgriekse taal en cultuur tot een bijzondere studie.


Verleg je horizon

Griekenland is een dynamisch land met eeuwenoude tradities, een land van poëzie, levendige politiek en een schakelfunctie tussen Oost en West. Het land heeft een lange geschiedenis en balanceert voortdurend tussen heden en verleden. Van Homerus tot de twintigste-eeuwse dichters Kavafis en Seferis, van het klassieke Athene tot de moderne metropool, van de geïnspireerde taal van de evangelisten tot de levendige discussies van de hedendaagse Grieken. En behalve Griekenland zelf, is er ook nog de geheel eigen wereld van het Griekse Cyprus.

Nieuwgriekse taal en cultuur iets voor jou?

 • Je hebt een vwo-diploma (ongeacht je profiel).
 • Je vindt het leuk om met woorden en taal bezig te zijn, en je wilt je graag verdiepen in een ander land en een andere cultuur.
 • Je moet tijdens je studie veel lezen, ook in vreemde talen. Talen in je profiel of vakkenpakket vergemakkelijken daarom je studie.
 • Verder moet je zelfstandig kunnen werken. Het komt daarbij goed van pas als je initiatiefrijk en nieuwsgierig bent.

Waarom Nieuwgriekse taal en cultuur aan de UvA?

 • De opleiding Nieuwgriekse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam is gericht op studenten die grip willen krijgen op de hedendaagse Griekse samenleving en cultuur en de regionale context. Je ontwikkelt je tot een regio-deskundige van Zuid-Oost Europa.
 • De opleiding is interdisciplinair: naast taalverwerving en literatuur, verdiep je je ook in internationale betrekkingen en migratieproblematiek.
 • De opleiding is kleinschalig en bundelt de expertise van meerdere wetenschapsgebieden; je krijgt college van Griekenlandspecialisten maar ook van deskundigen op het gebied van bijvoorbeeld de Europese samenwerking en Turkije.
 • ​In het tweede studiejaar volg je een deel van het studieprogramma in Griekenland of Cyprus.
 • In je derde jaar kies je een minor, waarin je je gedurende een halfjaar specialiseert of juist verbreding zoekt. Denk bijvoorbeeld aan journalistiek, Mediterrane studies of kunstgeschiedenis.
 • Amsterdam heeft een actieve Griekse gemeenschap, waardoor je al snel alle kennis en taalvaardigheid Nieuwgrieks aan de praktijk kunt toetsen. Zit je ook graag met een studieboek op de bank, dan is het goed om te weten dat de UvA over een van de rijkste bibliotheken Nieuwgrieks in West-Europa beschikt.
 • Na je bachelor kun je aan de UvA verder studeren met een masterprogramma op het gebied van talen en cultuur aan de UvA, zie: Masters.

Diploma
BA Nieuwgriekse taal en cultuur
Type
Regulier onderwijs
Vorm
Voltijd, deeltijd
Studielast
180 EC, 36 maanden
Voertaal
Nederlands, Taal van de opleiding
Start
September
CROHO-code
56814

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen