Nieuw onderzoek naar flexibilisering en baanonzekerheid

24 mei 2018

Organisatiepsycholoog Jessie Koen heeft subsidie ontvangen van het Instituut Gak om de komende 4 jaar onderzoek te doen naar de psychologie van flexibilisering van de arbeidsmarkt. Hoe kan het dat de ene werknemer minder baanonzekerheid ervaart dan de ander, terwijl zij in dezelfde arbeidsmarkt opereren? En welke rol kan proactief loopbaangedrag spelen?

De flexibele arbeidsmarkt kan veel onzekerheid brengen over de toekomst van je baan. Hierdoor kunnen we meer stress gerelateerde klachten krijgen en minder goed in staat zijn om een succesvolle loopbaan op te bouwen. Maar niet iedereen heeft hier evenveel last van. Hoe kunnen we dit verschil verklaren en hoe kan het ontstaan van baanonzekerheid in de flexibele arbeidsmarkt en de negatieve gevolgen daarvan voorkomen worden?

Onderzoeksopzet

Het onderzoek onder leiding van Jessie Koen zal inzichtelijk maken welke vormen van flexibilisering baanonzekerheid opleveren en of en hoe mensen deze baanonzekerheid zelf proactief kunnen voorkomen. Op basis van de onderzoeksresultaten worden twee interventies ontwikkeld waarmee werknemers meer zekerheid kunnen creëren in een flexibele arbeidsmarkt. Deze interventies worden openbaar toegankelijk gemaakt via een speciaal ontwikkelde website.

Over Jessie Koen

Jessie Koen is universitair docent bij de afdeling Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze richt zich in haar onderzoek op ontwikkelingen rond de arbeidsmarkt, de invloed van deze op individuele belevingen van werknemers en hoe mensen zelf meer regie kunnen nemen.

Over het Instituut Gak

Instituut Gak is een vermogensfonds dat subsidie verstrekt aan projecten op de terreinen sociale zekerheid en arbeidsmarktbeleid in Nederland. Het stelt onderzoekers in staat om onderzoek te verrichten op het terrein van sociale zekerheid en arbeidsmarkt in Nederland. Naast een aantal langlopende, grootschalige onderzoeksprogramma’s worden ook onderzoeksvragen gesteld die met een kortlopende studie kunnen worden beantwoord.

Gepubliceerd door  Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen